Bina Yıkımı Sonrası Hurda İşlemleri

Bina Yıkımı Sonrası Hurda İşlemleri


Apartman, bina, fabrika, ev veya herhangi bir yapı zaman geçtikçe tıpkı insan gibi yıpranır. Binaların yıpranmasını ve kullanım süresini etkileyen birden fazla faktör söz konusudur. Bu faktörler arasında binaların dış cephelerinin aldığı yağış ve rüzgar ön plana çıkmaktadır. Kullanım süresi dolduğu için atıl duruma gelen binaların ise yıkılması gerekir. Bir binanın yıkımındansa enkazındaki hurda sökümünün daha zahmetli olduğunu söylemek gerekiyor. Bina yıkımı sonrası hurda söküm işleri ise anlaşılan hurda firmaları tarafından yapılmaktadır.

Bina Sökümü ve Yıkımı İşlemleri

Bina yıkılmadan evvel geri dönüşümü sağlanabilecek malzemelerin hasar görmeden sökülmesi ve geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi ya da ikinci el olarak değerlendirilmesi gerekir. Özellikle binadaki kapı ve pencerelerin sökümü çok dikkatli bir şekilde ve hasar görmeden yapılırsa ikinci el olarak değerlendirilme imkanı oldukça yüksektir. Üstelik bina yıkımında her bir parça ayrı bir yük olduğundan binanın yıkımı da kolaylaşacaktır. Ayrıca ikinci el olarak değerlendirilen ya da geri dönüşüme gönderilen malzemeler bina sahibine bir miktar kazançta sağlayacaktır. Bu da bina yıkımındaki maliyeti aşağı çekecektir.

Atıl hale gelmiş binalar yıkıldıktan sonra içerisinde birçok hurda barındırır. Bu hurdaların sökümünün yapılması da bina sahibine kazanç sağlamaktadır. Ancak yıkılan bina enkazındaki hurdaların sökümünün yapılması için bir hurda firması ile anlaşma sağlamak gerekir. Anlaşılan hurda firması bina yıkılırken gelerek binadaki demir kapıyı, çatı malzemelerini, pvc pencere ve kapıları, mutfak dolaplarını ve çelik kapıları söker. İkinci el olarak değerlendirilen ya da geri dönüşüme gönderilen bu malzemeler bina sahibine para olarak geri döneceğinden bina yıkım maliyetini düşürür. Yıkılan bina bir fabrika ise anlaşılan hurda firması çelik saç, galvaniz boru ve fabrikadaki bazı eski makinaları da satın almak suretiyle fabrika sahibine ayrı bir kazanç sağlar. Yine bu malzemeler geri dönüşüme girerek hammaddeye dönüştürülür ve üretim sürecine katkı sağlar.

Bina Yıkımı Sonrasında Hurdaların Geri Dönüşümü

Bina yıkımı sonrasında sökülen hurdaların geri dönüşüm tesislerinde hammaddeye dönüştürülerek yeniden üretim sürecine dahil edilmesi son derece önemlidir. Çünkü bu hurdaların doğaya bırakılması doğaya çok büyük zarar verecek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın önünde çok büyük bir engel oluşturacaktır. Ayrıca bina yıkımı sonrası hurda söküm işleminin yapılarak hurdaların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesinin doğaya olan faydalarının yanı sıra diğer faydaları şöyle sıralanabilir;

Doğadaki görüntü kirliliği engellenmiş olur.

Hava ve toprağın kirlenmesi önlenir.

Yıkılan binanın sahibi nakdi kazanç sağlamış olur.

Doğal kaynaklardan tasarruf edilmesini sağlayacağından doğal kaynaklar çok daha uzun süre kullanılır.

Ülke ekonomisine çok ciddi destek verir.

Bina Yıkımından Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir binanın yıkımına başlamadan evvel bina yıkımından önce dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili tüm prosedürün yerine getirilmesi gerekir. İşte bir binayı yıkmadan evvel dikkate almanız gereken hususlar;

Binanın yıkılması için öncelikle yıkım izninin alınması gerekir.

Bina yıkılırken oluşabilecek risklerde tespit edilmelidir.

Bina yıkılmadan evvel enerji kaynakları ile bağlantısının kesilmesi gerekir.

Bina yıkımı esnasında gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmalı ve risklere karşı çevre korunaklı hale getirilmelidir.

Yıkım işleminde gerekli cihaz ve aletlerin tümü bulunmalıdır.

 

Yorumlar (0)

Yorum Yazın